Cutremur puternic de 6,1 grade pe scara Richter, miercuri, în Noua Zeelandă. Statul se luptă și cu ciclonul Gabrielle

de: Dumitrescu Andrei
15 02. 2023

Un cutremur cu magnitudinea de 6,1 grade pe scara Richter a lovit miercuri Noua Zeelandă. Potrivit Centrului seismologic european-mediteranean (EMSC), seismul s-a produs la 78 km nord-vest de Lower Hutt, în apropiere de Wellington.

Cutremurele au fost resimțite la o adâncime de 48 km, a precizat monitorul seismic guvernamental Geonet.

Epicentrul cutremurului s-a aflat la 50 km de orașul Paraparaumu, a precizat acesta.

Noua Zeelandă se află pe „Inelul de Foc”, un arc de vulcani și șanțuri oceanice de 40.000 km, activ din punct de vedere seismic, care înconjoară o mare parte din Oceanul Pacific.

Cutremurul din Noua Zeelandă are loc la aproape 10 zile după ce un seism cu magnitudinea 7,8 a zguduit Siria și Turcia. Bilanțul victimelor cutremurului a depășit până în prezent pragul de 41.000 de morți.

Noua Zeelandă se luptă cu ciclonul Gabrielle

Miercuri, ciclonul Gabrielle a slăbit și s-a îndepărtat de Noua Zeelandă, în timp ce țara a început să evalueze pagubele provocate de inundațiile semnificative, alunecările de teren și vânturile puternice care au provocat moartea a trei persoane.

Gabrielle, care a ajuns duminică în Noua Zeelandă înainte de a se deplasa pe coasta de est a Insulei de Nord, a izolat mai multe orașe, a închis drumuri și a inundat casele.

Locuitorii din zonele grav afectate sunt rugați acum să economisească apa și alimentele, de teama penuriei.

Echipele de pompieri și de urgență continuă să caute un pompier voluntar care este dat dispărut de duminică seară în urma unei alunecări de teren într-o comunitate de pe o plajă de lângă Auckland.

Cea mai rea parte a vremii s-a îndepărtat, iar serviciul meteorologic WeatherWatch a declarat într-o declarație că ciclonul Gabrielle se află acum la est de țară și continuă să se îndepărteze de Insula de Nord, iar vremea se îmbunătățește.